Charla

Soberania alimentaria

Reflexionem sobre el poder que les dones tenim davant del recursos alimentaris del planeta. Encara, en moltes zones d’este món, les dones són guardianes del saber i de les llavors, de l’hortque dóna el menjar i dels xicotets animals que garantixen la proteïna de totes les seues famílies. Estes dones empoderades han fet reconéixer, a través de la seua lluita contra la pobresa, que la pèrdua de la diversitat alimentària i el consum d’aliments ultra processats les/ens empobrix com a
espècie, i que només identificant, preservant i valorant la nostra cultura agrodiversa som capaços d’enfrontar-nos als nous reptes que el canvi climàtic ens va a plantejar. Des de l’ecofeminisme considerem que som ecodepenents i interdependents i que hem de cuidarnos com a espècie i cuidar al planeta des d’una perspectiva més sostenible en l’explotació dels recursos naturals. No volem reproduir el sistema patriarcal del descuit humà, de la insalubritat, no volem reproduir només desenrotllament econòmic i benestar d’uns pocos. Volem preservar l’entorn i les persones i per a això fa falta atenció i saber. Volem compartir els sabers per a empoderar la nostra salut. La terra és grata per a qui la treballa, tanmateix el sistema capitalista competix amb esta gratuïtat, perquè li posa preu i no li dona valor. D’esta manera ens alimentem mirant el preu del que mengem i no del seu valor funcional per als nostres cossos ni del seu valor ambiental, ni tampoc del seu valor social. Tenim la sort de viure en un terrritorio ric i agrodivers, en el que no fa molt, les persones utilitzaven 120 espècies anuals en la seua dieta. A hores d’ara la majoria de la famílies d’este país, s’alimenten en unes 25 especies vegetals i animals el que ocasiona greus problemes de salut, ambientals i agrícoles.
Els aliments vénen cada vegada de més lluny perquè ens hem acostumat a menjar sempre el mateix durant tot l’any , varietats i espècies que són de fàcil consum.
Des de l’ecofeminisme considerem que és de vital importància tindre en compte que els límits físics de la naturalesa, i els dels nostres cossos, sí que són vulnerables.

Duración: 2 h

Maria del Mar Esteve Mercado

Bio: Mª del Mar Esteve Mercado